Leesvoer

netwerk vergroten dit kun jij zelf doen

6 tips om beter te netwerken

Netwerken wordt steeds makkelijker sinds we sociale media als LinkedIn hebben. Toch blijft het belangrijk om ook fysiek te netwerken. Voor sommige mensen kan dat een beetje spannend zijn. Hoe pak je het aan? Met deze tips lukt het jou vast om een goede netwerker te worden!

1. Zorg voor regelmaat

Denk niet: als ik een keer ga netwerken dan loopt het verder allemaal vanzelf. Ook bij netwerken draait het om de kracht van herhaling. Als je vaker gaat, zullen mensen je gaan herkennen. Zoek enkele netwerken die bij jou passen en plan het in je agenda, zodat je er met grote regelmaat bij aanwezig bent. Natuurlijk breng je altijd je visitekaartjes mee.

2. Luister

Netwerken betekent niet per sé dat je zoveel mogelijk over jezelf gaat vertellen. Natuurlijk vertel je wel wie je bent en wat je doet - op het juiste moment. Maar belangrijker is om goed te leren luisteren. Stel zoveel mogelijk vragen aan jouw gesprekspartner en luister daarbij aandachtig. Maak na je gesprek korte aantekeningen als je interessante dingen hebt gehoord. Daar kun je dan op later moment een keer op terugkomen.

3. Wees waardevol

Hoe zorg je ervoor dat iemand zijn gesprek met jou onthoudt? Vertel over wat jij voor de ander kunt betekenen. Probeer het zo te brengen dat jouw verhaal blijft hangen. Let tijdens je ontmoeting op mogelijkheden (momenten) om jouw kennis en vaardigheden onder de aandacht van de ander te brengen.

4. Lach

Hoe simpel het ook klinkt: een glimlach maakt dat je een open en geïnteresseerde indruk maakt bij anderen. Netwerken is trouwens ook gewoon leuk en gezellig dus een glimlach tussendoor moet vast wel lukken!

5. Onderneem actie na het kennismaken

Leuk gesprek gehad? Na afloop van de bijeenkomst geef je makkelijk een vervolg door een connectieverzoek te sturen via LinkedIn. Je kunt daarbij refereren aan de dingen die je tijdens het gesprek zijn opgevallen. Zo laat je zien dat je echt hebt opgelet.

6. Nog meer actie

Na je connectie kun je makkelijker volgen welke ontwikkelingen jouw contactpersoon doormaakt. Reageer op zijn berichten, toon je betrokkenheid. Dingen die je zijn opgevallen kun je ook weer aanhalen bij een volgende fysieke bijeenkomst.

 

De kwaliteit van je netwerk is belangrijk. Veel belangrijker dan zo veel mogelijk visitekaartjes uitdelen aan mensen die je niet of nauwelijks spreekt. Met deze 6 tips in je achterhoofd lukt het je vast om jouw mooie netwerk verder te laten groeien!

Extra tip: Geef!

Oké, er zijn natuurlijk nog veel meer tips. Ik geef je er nog een en dat is: Geef! Ken je de uitspraak: eerst zaaien, dan oogsten? Begin dus altijd met geven. Dat gaat makkelijker dan je misschien zou denken.
Misschien hoor je dat iemand op zoek is naar een bepaald product of een dienst, en ken jij toevallig een vakman/vrouw die iets kan betekenen. Dat kun je die aanbevelen. Kleine moeite, groot gebaar. Goed voor jullie relaties.

Een ander voorbeeld: nodig collega ondernemers uit om Open Coffee Etten-Leur te bezoeken. Het kost je alleen een beetje moeite, het wordt gewaardeerd en... alle bezoekers hebben weer iemand extra om mee kennis te maken!

Info

Open Coffee Etten-Leur organiseert iedere dinsdag om 09.00 uur een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk.

Er is geen lidmaatschap. Je betaalt alleen je eigen consumpties.

Aanmelden nieuwsbrief

Wat is je voornaam?

Vul een geldig e-mailadres in.

Social Media