Leesvoer

De nut en noodzaak van een goede pitch tijdens een open coffee netwerkbijeenkomst

De nut en noodzaak van een goede pitch tijdens een open coffee netwerkbijeenkomst

Open coffee netwerkbijeenkomst
Deze netwerkbijeenkomst vindt vaak plaats op een vaste dag in de week soms 1x per week en soms 1x per maand. En de naam zegt het al, je bestelt hier een lekker bakje koffie en gaat vervolgens in gesprek met elkaar. Iedereen is hier tenslotte met hetzelfde doel. Netwerken.

Netwerken
De definitie van netwerken in de Van Dale.

net·wer·ken
contacten aanknopen en onderhouden die nuttig kunnen zijn voor je carrière

En dat is precies wat het is. Van iemand die een baan zoekt, een accountmanager die op zoek is naar nieuwe potentiële klanten of een ondernemer die graag nieuwe mensen leert kennen met als doel elkaar verder te helpen. En dat kan zowel op zakelijk als privé vlak zijn. Oftewel netwerken werkt.

Maar… wat zeg je dan als iemand vraagt: En wat doe jij …?
Voilà laten we gelijk de koe bij de horens vatten. De nut en noodzaak van een goede pitch.

Wat is een pitch (ze noemen het ook wel de elevator pitch) nu eigenlijk?
Ik kwam op google de volgende definitie tegen die volledig de lading dekt:

Dit is een korte maar krachtige presentatie waarin je jezelf in ongeveer zestig seconde presenteert.

En waarom is nu een goede pitch noodzakelijk tijdens een open coffee netwerkbijeenkomst?
Zoals de Van Dale zegt gaat netwerken over het aanknopen en onderhouden van contacten. Dan is het belangrijk dat voor jou duidelijk is wie die ander is en wat die ander doet en dan met name op zakelijk vlak.

Hoe duidelijker het verhaal van de ander, hoe beter jij dit kunt onthouden. Wie weet komt het voor jou goed van pas of kun je iemand anders in je netwerk met deze persoon in contact brengen.

Hoe concreter, hoe beter

Een voorbeeld:
Je komt in gesprek met iemand op een open coffee. Je raakt in gesprek en je vraagt. Wat doe jij precies? En de ander antwoordt met: Ik ben coach, ik help andere mensen het beste uit zichzelf te halen. Om weer volledig in hun kracht te staan.

Op diezelfde bijeenkomst spreekt je een andere coach en die zegt:
Ik ben ondernemerscoach, ik zie veel startende vrouwelijke ondernemers worstelen tijdens de 1e 2 jaar van hun ondernemerschap. Ik begeleid vrouwelijke startende ondernemers van 25 – 45 jaar met het neerzetten van een goede fundering in die 1e 2 jaar van hun ondernemerschap met als resultaat een stabiele inkomstenstroom en potentie tot groei.

Welke pitch onthoud jij het beste van deze twee?
Precies, de 2e pitch onthoud je veel beter. Deze pitch heeft een heldere doelgroep, benoemt een duidelijk probleem en geeft ook een concrete oplossing met een duidelijk resultaat als doel. Ben jij of ken jij een vrouwelijke startende ondernemer dan is de kans vrij groot dat jij deze twee personen met elkaar in contact brengt.

En dat is precies waar netwerken over gaat. 

Conclusie
Dus als je wilt dat de mensen die je ontmoet ook jou onthouden en jou aanbevelen bij mensen uit hun netwerk zorg dan voor een goede en duidelijke pitch. Hoe concreter, hoe beter.

Om je hierbij te helpen heb ik een handig e-book voor je geschreven met daarin de 7 stappen voor een ideale pitch. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Download hier het e-book: https://www.leerspreken.nl/7-stappen-voor-de-ideale-pitch/

Heel veel succes met het voorbereiden van jouw pitch. En kom je er niet uit dan weet je me te vinden.

Ik zie namelijk heel veel ondernemers die ontzettend goed zijn in hun vak. Het ontbreekt hun alleen aan een goede boodschap die ervoor zorgt dat ze voldoende nieuwe klanten aantrekken en dat is ontzettend jammer. Het gevolg: een lege bankrekening maar toch nog een stukje maand over. Dat kan en moet anders. Ik begeleid auteurs, coaches, dienstverleners en ondernemers bij het creëren van een pakkende kraakheldere boodschap, die nieuwsgierig maakt, uitnodigt tot een gesprek en zorgt voor een stabiele inkomstenstroom.

Auteur: Wilfred van der Meer van Leerspreken.nl

Info

Open Coffee Etten-Leur organiseert iedere dinsdag om 09.00 uur een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk.

Er is geen lidmaatschap. Je betaalt alleen je eigen consumpties.

Aanmelden nieuwsbrief

Wat is je voornaam?

Vul een geldig e-mailadres in.

Social Media